PENJAGAAN BERPANTANG

berpantang

Penjagaan berpantang merupakan kaedah penjagaan atau amalan serta pantang-larang yang diperlukan oleh ibu khususnya dan juga bayi dalam tempoh berpantang setelah melahirkan anak mahupon keguguran anak. Kebanyakan wanita memiliki pendapat yang berbeza mengenai penjagaan ber-pantang ini. Ada yang menganggap amalan ber-pantang ini adalah amalan lapuk dan ortodoks. Ianya terpulang kepada pendiriaan masing-masing.

Bagi Kak Bid yang sendiri mempunyai pengalaman bersalin secara caeser, secara normal dan juga secara natural, penjagaan berpantang amat perlu untuk ibu-ibu ber-pantang bukan kerana tradisi tapi adalah untuk penjagaan dalaman dan luaran para ibu khusus untuk jangka masa panjang. Apa yang berbeza adalah cara ataupon kaedah penjagaan ber-pantang yang diamalkan.

Selepas bersalinkan anak, badan ibu akan berada dalam keadaan terlalu letih dan lemah ini adalah kerana ibu melalui saat-saat meneran, kontraksi dan melahirkan amat yang menyakitkan dan memenatkan. Tempoh berpantang selalunya adalah selama 44 hari atau hingga 100 hari untuk memulihkan diri. Amalan cara ber-pantang yang betul boleh mengembalikan tenaga, kuat dan sihat. Selain dari itu ia juga adalah memberi masa pada bahagian sulit wanita untuk pulih sepenuhnya. Bahagian sulit wanita adalah mahkota suci untuk para wanita yang perlu dijaga dengan rapi. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. 

Penjagaan Rapi

Dalam tempoh berpantang, sesetangah ibu turut mengalami tekanan jiwa dan emosi. Tekanan fizikal dan mental mempunyai kesan yang kuat pada jiwa dan emosi. Akibat tekanan ini segolongan wanita mengalami masalah kemurungan atau mungkin mengalami masalah sakit jiwa. Oleh demikian, para suami atau penjaga haruslah memberikan perhatian yang lebih serta membantu ibu selepas bersalin ini dalam waktu tempoh ber-pantang untuk mengelakkan berlakunya gangguan emosi dan kemurungan yang berterusan.

Antara amalan yang baik untuk diamalkan semasa berpantang adalah pengambilan air 2 liter sehari, dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap serta amalkan makanan yang berkhasiat serta haruslah minum semasa duduk, minum air suam, jangan makan bersulam air, minum air 30 minit selepas makan dan banyak lagi amalan berpantang yang boleh diikuti. Para ibu selepas bersalin berpantanglah kerana ia kebiasaannya tidak memberikan kesan pada masa yang singkat atau waktu sekarang tetapi kesannya akan diperolehi setelah usia menjejak 40 tahun nanti. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. 

Kelebihan Berpantang

  • Memberikan tempoh berehat yang mencukupi untuk ibu memulihkan tenaga
  • Membolehkan proses penyembuhan luka pulih sepenuhnya
  • Mengembalikan bentuk tubuh ibu yang asal
  • Mengelakkan berlakunya sindrom meroyan atau ‘post-natal blues’ yang terjadi akibat perubahan hormon
  • Memastikan tubuh ibu sentiasa sihat dalam jangka masa yang panjang

Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. 

Amalan Semasa Berpantang

Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. 

Sebarang info lanjut boleh terus wassap Kak Bid. Click DI SINI untuk terus wassap Kak Bid.

Kembali ke LAMAN UTAMA