MANDIAN BUNGA

mandian bunga

Mandian bunga bukan sahaja dapat menaikkan seri wajah kerana badan akan kembali segar selepas mandian, malah dapat memulihkan áura’ dan juga énergy’ kita. Ia dilakukan kerana khasiat dan haruman yang terdapat pada bunga ini menyerap ke dalam badan. Wangian bunga dapat mewangikan badan selain daripada itu meredakan stress, meningkatkan keyakinan, daya penarik, mestabilkan emosi, fizikal dan mental.  Manjakan diri dengan mandian bunga sambil menikmati haruman segar daripada aroma bunga-bungaan pastinya dapat merawat tekanan dan kepenatan serta mampu memberi kelegaan dan kesegaran badan serta wajah. Setiap bunga mempunyai aura yang tersendiri. Buat ibu berpantang, amalan ini sesuai dilakukan sebagai penutup tempoh berpantang.

Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So.

Menurut Islam

Dalam Islam, hukum mandi bunga adalah harus sekiranya ia dilakukan oleh ahli-ahli yang mahir dalam bidangnya dan perbuatan itu tidak bertentangan dengan syariat Islam dan hukum syarak. Apa yang dimaksudkan di sini adalah jika perbuatan itu disertai dengan ayat pemujaan memanggil syaitan atau mantera yang berunsur sihir, bertujuan ‘memanggil’ pendamping atau semangat dan percaya kononnya bunga atau limau yang digunakan untuk mandi mempunyai ‘kuasa’ untuk menyembuhkan sesuatu penyakit.

Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So.

Menurut saintifik

Dari segi saintifiknya pula, mandi bunga merupakan satu amalan yang baik. Menurut pakar motivasi, Dato’ Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah, mandi bunga membantu seseorang itu berasa segar, sekaligus membantu menaikkan seri wajah disebabkan khasiat yang terdapat di dalam bunga yang diserap ke dalam badan.

Perlu tahu bunga adalah penyerap tenaga matahari yang baik dan kebaikannya akan diturunkan kepada seseorang yang mengamalkan mandi bunga. Butiran debunga halus yang dihasilkan Bungan akan kelihatan seperti bergerak dan bernyawa apabila direndam di dalam air, hasil dari tekanan dengan zarah-zarah air. Deria luaran badan akan diaktifkan melalui gerakan ini lalu meransang sistem hormon badan dan akhirnya akan ‘menggerakkan’ organ dalaman untuk bekerja dengan lebih baik.

Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So.

Cempaka putih

-melembutkan dan mewangikan badan

Bunga mawar

-memberikan keyakinan dan keberanian

Bunga kenanga

-menaikkan seri wajah

Melur putih/kuning

-menyucikan bahagian dalaman

Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. 

Sebarang info lanjut boleh terus wassap Kak Bid. Click DI SINI untuk terus wassap Kak Bid.

Kembali ke LAMAN UTAMA